עוסק מורשה – החל מפתיחת העוסק ועד לזכויות והחובות מול הרשויות

עוסק מורשה

מי שמתכוון לפתוח עסק או שיש לו כבר עסק בתחילת דרכו, מתלבטים לעתים לגבי עוסק פטור לעומת עוסק מורשה. אם גם אתם במצב כזה, מה כדאי לכם לדעת, לגבי עוסק מורשה?

מה זה וכיצד פותחים תיק

באופן כללי, עוסק פטור ועוסק מורשה הן שתי הגדרות כלליות לבעל עסק, אצל רשויות המס. עוסק זעיר היה בעבר הכינוי, למה שכיום נקרא עוסק פטור. יש מצבים שונים, שבהם חייבים לפי חוק להיות רשומים כעוסק מורשה. כך הדבר, אם מחזור הכנסותיכם מהעסק הוא מעל רף מסוים, אשר מתעדכן כל שנה. לעתים, עסקים מרוויחים סכומים גדולים במיוחד כבר מההתחלה ולכן יכולים להירשם מההתחלה כעוסק מורשה. במקרים רבים אין הדבר כך, אלא הרווחים עולים בהדרגה רבה וניתן להתחיל כעוסק פטור ובהמשך לעבור לעוסק מורשה. מעבר להיבט גובה ההכנסות, ישנה רשימת מקצועות, אשר מחייבים רישום כעוסק מורשה (ולא משנה לצורך זה, מה גובה הכנסותיכם). רשימה זו, מוגדרת ב"תקנה 13 לתקנות מס ערך מוסף (רישום), תשל"ו-1976". מעשית, יש כמה וכמה מנהלות סביב פתיחת תיק עוסק מורשה. לקריאת מאמר מפורט שיסביר לכם איך לפתוח עוסק מורשה, לחצו על הקישור. התהליך לא מסובך במיוחד, אבל תרצו כנראה לבצע אותו כהלכה ובזריזות. אגב, ניתן גם לחזור מעוסק מורשה לפטור, במידה וגובה ההכנסות יצטמצם בעתיד. זאת, אם תוכלו להוכיח ירידה כזו, על פני שנתיים.

הזכויות והחובות

בין אם אתם עוסק פטור או מורשה, חיוני כמובן להיות מודעים לזכויותיכם ולחובותיכם בהתאם לכך. אלה הם בתמצית, בכל הנוגע לעוסק מורשה:

מע"מ – עוסק פטור, פטור מגביית מע"מ מלקוחותיו ומגיש למע"מ רק דו"ח שנתי (הצהרת עוסק פטור). אצל עוסק מורשה, נושא המע"מ מורכב יותר והוא אחד ההבדלים המרכזיים בין השניים. הוא חייב לגבות מע"מ מלקוחותיו והדבר מתבטא גם בניירת שהוא מפיק סביב כל עסקה, אשר שונה מעט: דרישת תשלום (חשבונית עסקה), חשבונית מס וקבלה. עוסק מורשה גם חייב בהגשת דו"ח תקופתי לרשות המסים בנוגע למע"מ. מצד הזכויות, עוסק מורשה רשאי לקבל החזר מע"מ או לקזז אותו, על רכישות והוצאות שיש לו.

מס הכנסה – עוסק מורשה חייב לשלם מקדמות למס הכנסה. תדירות התשלום תהיה פעם בחודש או בחודשיים.

ביטוח לאומי – עוסק מורשה חייב לשלם גם לביטוח לאומי, בדומה לעוסק פטור (ולמעשה, גם בדומה לשכיר).

סיוע מקצועי

הערה חשובה, היא שלצד המעבר לעוסק מורשה, כדאי להבטיח שאתם נעזרים במקצוען בתחום הנהלת החשבונות. כאמור, ניהול החשבונות עבור מי שמוגדר עוסק מורשה, הוא מורכב יותר ממצבו של עוסק פטור (שגם עבורו מומלץ סיוע מקצועי). יש כמה סוגי בעלי מקצוע בהקשר זה. הטוב ביותר, הוא להסתייע ברואה חשבון. זאת, מאחר שהוא

מורשה לבצע את מרב הפעולות עבור הלקוחות מול הרשויות השונות וגם לרוב בעל השכלה רחבה יותר. אפשרות נוספת היא מנהל חשבונות ויש גם מי שמתמחים במיסים (יועץ מס). עסקים בתחילת דרכם משתדלים באופן טבעי לצמצם הוצאות. עם זאת, חסכון בנושאים כאלה עולה לעתים ביוקר. מצד שני, השקעה בסיוע מקצועי איכותי, עשויה לחסוך לכם זמן והסתבכויות שונות וגם להחזיר את עצמה באופנים שונים בטווח הארוך.

לסיכום

לא חסרה בירוקרטיה בעסקים והגדרתכם כעוסק מורשה בוודאי לא מפשטת את העניינים. עם זאת, זה לא סיפור גדול מדי. עם ייעוץ מקצועי איכותי וכאשר תתרגלו לכך, העניינים יהפכו לשגרה ויעבדו חלק.

שאלות בנושא עוסק מורשה – החל מפתיחת העוסק ועד לזכויות והחובות מול הרשויות

עוסק מורשה

למידע נוסף על עוסק מורשה – החל מפתיחת העוסק ועד לזכויות והחובות מול הרשויות

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם