תקופת נגיף הקורונה הביאה את המשק הישראלי, כמו בכל העולם, למצב שלא נראה כמותו בהיסטוריה של המדינה. למעשה, המדינה הייתה זו אשר הורתה על השבתה של עסקים רבים כאשר עסקים אחרים נפגעו מכך באופן עקיף. בישראל ידענו כבר מצבי חירום רבים כולל מלחמות רבות. בכל אותם מצבים נפגע המשק אבל אף פעם לא הייתה זו פגיעה רוחבית ולמשך זמן כה רב. הפתרון של המדינה לירידה בביקוש ולצורך בעובדים היה חל"ת מוארך במימון המדינה. העסקים הוציאו את העובדים הלא נחוצים לחופשה ללא תשלום כאשר שכרם הובטח מהמדינה לתקופה מאד ארוכה. עתה, בעקבות הבאת החיסונים וההצלחה של ישראל לצאת ראשונה ממשבר הקורונה, עומדת להיגמר גם תקופת החל"ת. עובדים רבים שבים לעבודה, בין אם למקום העבודה הקודם ובין אם למקום חדש.
המצב הזה יוצר שאלות רבות בנוגע למעמד העובדים, זכויותיהם והחסכונות הפנסיוניים שלהם. יש כאן מורכבות ששווה להבין אותה ולפעול בהתאם. אנחנו ננסה לפשט את הדברים כמה שניתן:
עובדים בחל"ת
בתקופת החל"ת, לא מתבצעות הפרשות לקרן הפנסיה. זוהי פגיעה מסוימת בחיסכון הפנסיוני אבל היא תהיה פחות משמעותית מול שנות החיסכון האחרות. חשוב לדעת שהביטוח הפנסיוני נשאר למשך חמישה חודשים של חל"ת ללא כל התערבות או בקשה מיוחדת. מדובר על:
- ביטוח אובדן כושר עבודה – זוהי פוליסה אשר מבטיחה פיצוי במידה ונפצעתם או חליתם ואיבדתם באופן זמני או קבוע את היכולת לחזור לעבוד במקצוע או בתפקיד שלכם.
- ביטוח למקרה מוות – זהו ביטוח המבטיח הכנסה לאנשים אשר נסמכים עליכם כמפרנסים, ברוב המקרים מדובר במשפחה הגרעינית.
מי שנמצא בחל"ת למשך למעלה מחמישה חודשים צריך לפנות אל קרן הפנסיה שלו ולגבש פתרון לגבי המשך הכיסוי הביטוחי.
דמי אבטלה
מי שיצא לחל"ת המיוחד בתקופת הקורונה, שומר על הזכות שלו לקבלת דמי אבטלה. מי שלא היה זכאי לדמי אבטלה עם תחילת הקורונה, בגלל מחסור בחודשי עבודה, יוכל לפנות לביטוח הלאומי ובמידת הצורך בקשתו תיבחן.
מענק הסתגלות
כאן מדובר על בני 67 ומעלה אשר עונים על תנאים מסוימים של הכנסה ומצב כלכלי. המדינה העמידה לרשותם עזרה חודשית העומדת על סכום של 1000 עד 4000 ש"ח. 'דמי ההסתגלות' הללו יוענקו לפי בקשה ועיון פרטני בכל מקרה לגופו.
צבירת ותק
במקומות עבודה רבים יש חשיבות לוותק הנצבר. בזמן חופשה ללא תשלום, יחסי העבודה מושהים אך אינם נפסקים. מבחינת החוק זה אומר שהוותק לא ממשיך להיספר. עובד שיצא לחל"ת למעשה 'מקפיא' את שנות הוותק שלו אבל הוא או היא זכאים להם במלואם עם חזרתם לעבודה. פיטורים מהעבודה אפילו בסוף החל"ת יעשו עם מלוא הזכויות של דמי הפיצויים וההפרשות כפי שהן מחושבות לפי הוותק שנצבר.
הקפאת הוותק איננה תופסת לגבי עובד אשר ניצל ימי מחלה מסיבות שונות:
- בידוד שלו עצמו או בידוד לאחר חשיפה במקום העבודה.
- בידוד של ילד קטין של העובד.
- מחלה או פציעה.
במקרה כזה, ימי המחלה נצברים הן בשביל הוותק והן נחשבים לימים עליהם יש להפריש הפרשות פנסיוניות רגילות.
השכר החודשי נקבע לפי השכר הקבוע ואיננו משתנה בזמן החל"ת. לעובד שעתי ייקבע שכר לפי ממוצע בין החודשים האחרונים שלפני החל"ת.
עובדים רבים הנמצאים בחל"ת כבר משתוקקים לחזור לעבודתם. לחזרה לשגרת עבודה יש השפעות טובות מלבד השכר עצמו. זכרו שבמקרה של חזרה לעבודה, יש לדווח על כך למוסד לביטוח לאומי באתר האינטרנט או בטפסים בדואר.