אם גם אתם בעלים של דירה אותה אתם משכירים לדיירים חיצוניים, אתם בטח מכירים היטב את העובדה כי במידת הצורך, פינוי שלהם ללא רצון והסכמה מצדם הוא לא דבר כל כך פשוט. ובכל זאת, זה לא אומר שזה לא אפשרי ויש כמה וכמה דברים שאפשר לעשות ומקרים בהם ניתן להגיש תביעה לפינוי השוכר. בואו ננסה להבין בדיוק מתי אפשר לעשות את זה ואיך כל הדבר הזה בכלל עובד.
פינוי שוכר מהדירה – איך זה בדיוק עובד?
כדי לפנות שוכר מהדירה, צריכים להוכיח שיש סיבה קונקרטית וברורה לכך, וגם במצב הזה צריך להבין שזהו לא תהליך תביעה פשוט. ובכל זאת, זה אפשרי וזה קורה כל הזמן. בואו נעבור על כל המצבים בהם ישנה עילה לעשות מהלך שכזה.
הפרה יסודית של החוזה
כל חוזה שכירות שהוא בין משכיר לשוכר מעמד שורה של תנאים שבהם הצדדים צריכים לעמוד לאורך כל תקופת השכירות. במידה והשוכר הפר את החד מהתנאים הללו, ניתן לראות בכך הפרה יסודית של החוזה שבגינה ניתן לפנות אותו מהדירה. כמה מהפרות החוזה היסודיות והנפוצות הן השחתה או גרימת נזק לנכס ולרכוש של המושכר, אי עמידה בתשלומי שכר הדירה, צ׳קים שחוזרים על בסיס קבוע או בעיות חוזרות אחרות בגבייה, שימוש בדירה שלא למטרות האמורות בהסכם (למשל לנהל עסק מדירה למטרצ מגורים), עריכה של שינויים במבנה ללא אישור של בעל הדירה, גרימה של מטרד מכל סוג שהוא כמו לכלוך, רעש או הטרדה לדיירים בבניינים משותפים.
פגיעה בזכות הקניין
הזכות הזאת מאפשרת לכל אחד שמחזיק נכס למנוע מאחרים להשתמש בו או להסב לו נזק. נסיבות הנוגעות לזכות זו לרוב נשענות על מצב של פלישה לנכס או החזקה של הנכס בכוח. המקרים הנפוצים ביותר הם של שוכרים שהחוזה שלהם נסתיים אך הם מסרבים לפנות את הנכס ולהתפנות מיזמתם. דוגמא נוספת – דייר שפינה את הדירה את לאחר תום החוזה, אבל ממשיך להשתמש בחלקים חיצוניים שלה כמו במחסן או בשטח החנייה.
פינוי בעקבות מכירת הדירה
עוד מצב נוסף ויחסית נפוץ הוא כזה שבו הבעלים של הדירה מוכרים אותה והדייר מסרב להתפנות בניגוד להסכם השכירות ובמצב שבו ישנה חפיפה עם מועד הכניסה של הבעלים החדשים. המצב הזה כמובן חושף את מוכר הדירה לתביעה באם הוא לא מסוגל לעמוד בחוזה ולספק את הנכס בזמן כפי שצוין בחוזה.
שלבי התהליך
- שיחה אישית עם הדייר: בשלב הראשון כדאי לפנות בצורה נעימה לדייר ולעדכן אותו לגבי סיבות הנסיבות בגינן אתם רוצים שיעזוב את הנכס. בהרבה מקרים יש אי הבנות ואפשר להגיע להסכמים בצורה מכובדת בלי לנקוט צעדים משפטיים.
- מכתב התראה: באם השיחות לא עוזרת, יש לשלוח מכתב התראה בדואר רשום ובו לציין את כל סעיפי החוזה שהופרו ודרישה לתיקון (למשל תשלום של צ׳קים שחזרו או תיקון של נזק בדירה). חשוב להקפיד על ניסוח פורמלי של המכתב וכדאי להיעזר בעורך דין לשם כך.
- הגשת תביעה: אם גם זה לא עוזר, עוברים לשלב של הגשת תביעה ובאם היא מתקבלת והדייר עדיין לא מתפנה בזמן שניתן לו, ניתן לפנות אחרי תקופת זמן קצרה להוצאה לפועל שיבצעו את הפינוי.
לסיכום
אלו הם המקרים בהם ניתן לאלץ שוכר להתפנות מהדירה ובאופן כללי מומלץ בהחלט להיעזר בעורך דין לצורך העניין הזה כדי לוודא שהכל נעשה בצורה תקינה ובהתאם לדרישות החוק בישראל.