חובות המטפל כלפי מטופל על פי חוק: מדריך קצר למטופלים

חובות המטפל כלפי מטופל על פי חוק

על פי מגילת זכויות המטופל לכל אדם יש זכות לקבל טיפול רפואי מקצועי שאינו מפלה על רקע של גזע, מין, לאום, נטייה מינית וכולי – כאשר לכל אדם יש זכות להיבדק על ידי רופא החל מקליניקה פרטית עד טיפול בחדר מיון.

כמו כן על פי החוק, זכותם של מטופלים לדעת מה שם המטפלים ומה שמו של כל רופא או איש צוות רפואי, ועל אנשי הצוות להזדהות בפני המטופלים תמיד. בנוסף לכך, מי שעובר טיפול או פרוצדורה רפואית יקבל מידע והסברים ברורים על מצבו הרפואי ועל אופציות טיפול, סיכונים וסכנות, תופעות לוואי וכל מידע חשוב אחר. מי שלא ירצה לקבל טיפול מסוים, יוכל לסרב לו וכל אדם רשאי לקבל החלטות בנוגע לדרך בה יקבל שירות רפואי.

יש לא מעט חובות של מטפלים וצוותים רפואיים בנוגע למטופלים, חובות שכל אדם צריך להכיר. אז מה חשוב לדעת? הנה מדריך מקוצר למטופלים:

מידע כללי

לפני שנכנס לעובי הקורה בנוגע לזכויות שונות בטיפולים רפואיים: כדאי לדעת שכל איש צוות – החל מרופא מנתח עד מטפלים שעובדים במוסד מקצועי כמו פסיכולוגיים – צריכים לקבל הסכמה מהמטופל לטיפול רפואי ועליהם לספק לאדם פרטים על כל מהלך שהם מבצעים הנוגע לאדם שבו הם מטפלים. עוד עליהם לשמור על כבוד ופרטיות האדם ולשמור על סודיות רפואית. סודיות רפואית למשל, נוגעת לכל מידע רפואי של מטופל ומסירת חומרים רפואיים רק לאחר הסכמה ולפי הוראות החוק.

גם רצף טיפולי וחוות דעת הם חלק מתהליך רפואי נרחב, לכן גם כאן יש צורך בהסכמה של מטופל אשר יכול בין היתר לקבל חוות דעת נוספות על מצב רפואי גם בתוך המוסד הרפואי, כמו למשל קופת חולים וגם מחוץ למוסד כמו למשל קבלת חוות דעת מרופא מומחה. גם המטופל עצמו זכאי לקבל את כל המסמכים הרפואיים שלו בעת הצורך תוך קבלת העתקים של מידע הנוגע למחלה, אשפוז, ניתוחים, תרופות וכולי. את המידע מקבלים בכתב או כעותק מהמוסד הרפואי.

אחריות מקצועית

אחריות מקצועית היא נושא שחשוב להכיר בכול הנוגע אל חובות מטפל כלפי מטופל. על פי החוק רופאים ופסיכולוגים חייבים לנקוט באחריות בנוגע לאמות המידה והסטנדרטים של טיפול רפואי. פסיכולוגיים למשל חייבים לתת טיפול תחת כל החוקים והחובות של משרד הבריאות ולשמור על סודיות מידע של הלקוח. עם זאת, יש מקרים שבהם ניתן למסור מידע רפואי וישנה חובת דיווח על מסוכנות של מטופל בעת הצורך, אך זאת גם כן בכפוף לחוק.

חוק זכויות החולה מחייב שמירה על רשומות רפואיות במקום בטוח ועמידה במקצועיות ויעילות בעת מתן שירות, בין אם פרטי או ציבורי. כך גם רופאים ומטפלים אפילו ברפואה משלימה עליהם לשמור על סודיות פרטי המטופלים. בכל מקרה, על מוסד רפואי ומקצועי להבטיח שמירה על סודיות של פרטים. אם יפרו את הסודיות בניגוד לחוק, ישנה עילה לתביעת נזיקין.

הפרת זכויות חולה ומטופל

במקרה של הפרת זכויות, החל מהזכות לקבל טיפול עד הפרת הסודיות: חשוב לבדוק כיצד לפעול דרך הגשת תלונה לנציבות קבילות הציבור לחוק ביטוח בריאות ממלכתי עד הגשת תלונה לקופות החולים או מול בית החולים. כיום כל מטופל שהופרו זכויותיו בשל אפליה, סירוב להעניק טיפול רפואי, רשלנות רפואית, הפרת סודיות, מניעת מבקרים, מניעת מסמכים ומידע אישי לחולה, וכולי – יכול גם להגיש תלונה נגד המוסד או המטפל וגם להגיש תביעת נזיקין באמצעות עורכי דין מומחים בתביעות מסוג זה. כך אפשר לקבל שירות בכפוף לחוק זכויות החולה.

שאלות בנושא חובות המטפל כלפי מטופל על פי חוק: מדריך קצר למטופלים

חובות המטפל כלפי מטופל על פי חוק

למידע נוסף על חובות המטפל כלפי מטופל על פי חוק: מדריך קצר למטופלים

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם