מקלט משותף: החוקים, הזכויות – ומי צריך לתחזק אותו?

המצב הביטחוני במדינת ישראל מחייב קיום של מקלט בתוך בכל מבנה משותף, בכל מרחב ציבורי או מרחב מגורים שיש בו מקלט בקרבת מקום. זה יכול להיות מקלט בישוב קהילתי או כזה שנמצא בתחתית הבניין. בכול מקרה, על המקלט להיות תקין וראוי לקליטת אנשים וחיות מחמד במקרה הצורך.

אבל מה עושים כאשר לא יודעים כיצד לתחזק את המקלט? מהם החוקים והזכויות של אנשים ששוהים במקום או גרים בבניין משותף? ואיך גורמים לשכנים לתחזק את המקלט? המאמר הבא יענה לכם על כמה שאלות חשובות ומהותיות.

במדינת ישראל – מדינה שכבר ידעה מספר מלחמות ואינספור התקפות – יש חוקים אשר נוגעים למקלטים. מקלט בבניין מהווה רכוש משותף לכל הדירות במבנה ולכל חלקי הבתים המשותפים, כאשר רכוש משותף בבניין כולל מעליות, מדרגות, מתקני הסקה במרחב המשותף, גינה ציבורית ולובי. מקלט שיש לו שימוש ייחודי נועד רק לצרכים של הגנה ולשכנים ולאף גורם אסור להשתלט על המרחב ולהפוך אותו לשלו או לתפוס אותו לשימוש פרטי. שימוש כזה אינו כחוק והוא מנוגד לחוקי המקרקעין בישראל.

מקלט משותף: החוקים, הזכויות - ומי צריך לתחזק אותו?

מי אחראי לתקן ולתחזק מקלטים?

תיקון מקלטים נעשה לעיתים על ידי הרשות המקומית, על ידי הדיירים או בעל הבניין. פקחים מטעם העיריה עוברים מידי פעם במקלטים ובודקים כי הם תקינים וראויים. במידה ואינם: הם מורים הפקחים על בעלי הדירות לתקן את המקלט ולהפוך אותו למרחב ראוי למחסה.

אם כל השכנים צריכים לתחזק את המקלט חשוב לדעת כיצד להניע אותם לפעולה. כדי לעשות זאת אפשר להאזין לפודקאסט שעוסק בנושא "איך לגרום לשכנים לתחזק את המקלט?". הפודקסט יענה על השאלה הפשוטה הזאת. בנוסף לכך, חשוב לא להתעצל ולנסות לתחזק ולהפוך את המקלט לכמה שיותר תקין כבר עכשיו משום שהמצב בישראל תמיד מתוח וכפי שכבר נוכחנו לדעת: מתקפות יכולות לקרות בכול אזור ובכל זמן.

האם אפשר לאחסן חפצים במקלט?

כולנו יודעים שיש לא מעט מבנים בהם המקלט משמש לאחסון חפצים חלקם של כלל הדיירים וחלקם רכוש של שכן אחד או שניים. החוק בישראל והנחיות פיקוד העורף מאפשרים אחסון של ציוד רק ב 20 אחוז בלבד משטח המקלט, כאשר על המרחב להיות זמין ופנוי לקלוט אנשים בכול זמן. מי שצריך לאחסן ציוד כמו אופניים, מכשירי חשמל וכולי, יצטרך לקבל הסכמה של כל השכנים, כי אם לא, האחסון יהווה עבירה על החוק.

ומה לגבי תחזוקה של מקלט

מרחב שלא נעשה בו שימוש זמן רב יכול להעלות אבק רב, להיות מקור ללחות ומים עומדים ולגרום לכניסה של מזיקים כמו נחשים או חולדות עכברים ויונים – חלקם יהפכו עם הזמן לגוויות. כדי למנוע מצב מסוכן כזה חשוב לדעת שכל פי החוק להתגוננות האזרחית אחזקה ושמירה על המקלט בבניין מוטלת על דיירים שגרים במרחב בו נמצא במקלט. המטרה: לאפשר שימוש ושהייה ראויה בכל פעם שישנה מתקפה על אזור המגורים.

לסיכום, מקלט בבית משותף נחשב רכוש של כלל בעלי הדירות ואסור לעשות בו שימוש פרטי או להשתלט עליו. מי שעושה שימוש במקלט באופן חד פעמי כמו למשל לאספת דיירים או מסיבה: עליו להחזיר את המרחב לקדמותו ולבקש אישור מכל דיירי המבנה.

המקלט עליו להיות פנוי מחפצים בשעת חירום זאת על פי סעיף 55 לחוק המקרקעין ואסור לעבור על החוק הזה כדי לא לסכן את השכנים ואת עצמכם וכדי לא לקבל קנס או להסתבך עם הרשויות.

 

שאלות בנושא מקלט משותף: החוקים, הזכויות – ומי צריך לתחזק אותו?

מקלט משותף: החוקים, הזכויות - ומי צריך לתחזק אותו?

למידע נוסף על מקלט משותף: החוקים, הזכויות – ומי צריך לתחזק אותו?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם