תביעות נזיקין: על מי חלה חובת ההוכחה?

תביעות נזיקין

במאמר הזה נדון באחד מסוגי המשפטים הקיימים בישראל ומקובלים גם במערכות משפט אחרות. אנחנו רגילים לשמוע על מקרים של פשעים למיניהם בחדשות ולשמוע על עונשים של קנס, עבודות שירות או מאסר. כל זה, נלקח מהמשפט הפלילי. במשפט זה המדינה היא התובעת ומטרת הענישה היא בדרך כלל הרתעה, ענישת העבריין, הרחקתו מהחברה ואפילו שיקומו. אנחנו מייד רואים שחסר כאן צד אשר לא מקבל את זכויותיו – זהו הקורבן של אותו פשע. במידה וקיים קורבן כזה, הוא יתבע את המגיע לו לפי דיני הנזיקין ויהיו לכך השלכות על חובת ההוכחה וגם סף ההוכחה. בואו נבין כיצד ומדוע.

משפט נזיקין מול משפט פלילי

כפי שציינו, מדובר בשתי מערכות חוקים שונות. במשפט הפלילי אנחנו מדברים על אשמה של אדם וענישתו. בשל כך, קיים החשש להעניש אדם ללא עוול בכפו. מערכת המשפט מעדיפה לשחרר אנשים אשר ביצעו פשע אבל לא ניתן להוכיח זאת מאשר המקרה ההפוך של ענישת חפים מפשע. העיקרון הזה מכתיב גם את חובת ההוכחה וגם את הרף שלה: חובת ההוכחה במשפט פלילי היא על התובע מטעם המדינה וסף ההוכחה מוגדר 'מעל ספק סביר'. כלומר, הוכחה חד משמעית.

בדיני נזיקין לא מדובר על ענישה, אלא על אדם או קבוצה אשר נפגעו. הם דורשים פיצוי אשר ינסה להחזיר את מצבם לקדמותו. מדובר על מי שלא בחר להיות במצב זה אלא מצא את עצמו כקורבן על לא עוול בכפו. אי לכך, חובת ההוכחה ורף ההוכחה הם שונים מאשר משפט פלילי.

חובת וסף ההוכחה במשפט נזיקין

במשפט הנזיקין, צריך האדם או הקבוצה אשר תובעים פיצוי להוכיח את הנזק אשר נגרם להם. זה מצריך מהם לאסוף עדויות שונות, מסמכים או אפילו חוות דעת של מומחים. הצד השני של המטבע הוא שסף ההוכחה בתביעת נזיקין הוא נמוך יותר. כאן לא צריך להוכיח 'מעבר לספק סביר' אלא רק 51%. כלומר, אם הטענה שלהם נשמעת יותר סבירה מאשר הטענה ההפוכה, טענתם בגין הנזק מתקבלת.

ניתן לדרוש ולהוכיח טענות נזיקין משני סוגים שונים:

  1. ממוני – כפי שהשם מרמז, זהו נזק לרכוש, למבנה, לאובדן ימי עבודה, אובדן רווחים או כל דבר אשר ניתן לכמת בכסף.
  2. לא ממוני – כאן כוללים נזקי גוף שונים הגורמים לסבל או אפילו לקיצור תוחלת חיים. עוגמת נפש או כל מקרה של צער או נזק נפשי שלא ניתן לכמת במדויק, מוצאים גם הם מקום תחת סעיף זה. הפיצוי שיידרש הוא לפי הקבוע בחוק או בתקדימים משפטיים דומים.

סוגי תביעות נזיקין וההוכחות הנדרשות

יש כמה סוגים של תביעות נזיקין שכיחות:

  • רשלנות רפואית – כאן אנחנו למעשה תובעים את איש מקצוע הרפואה או המוסד הרפואי בגין נזק אשר נגרם לנו כתוצאה מהתרשלות שלהם. ההוכחות כאן יכללו בין היתר מסמכים רפואיים, עדויות שונות וחוות דעת רפואית של מומחה בתחום הרלוונטי.
  • תאונת עבודה – כאן נתבע את הנזק אשר נגרם לנו בעיקר בשל חוסר היכולת לתפקד בעתיד באופן מיטבי. חובת ההוכחה לנזק העתידי היא עלינו.
  • תאונת דרכים – מעבר למשפט והעונש אשר יערך ויינתן לאחראי על התאונה, אם קיים כזה, אנחנו תובעים את אותו אחראי על הנזק. כאן נצטרך להוכיח את הנזקים אשר נגרמו לגופינו כמו גם הוצאות שונות שנגרמו בעקבות אותה תאונה.

 

תביעות נזיקין, בשונה מהליך פלילי, מצריכות אותנו לשכור עורך דין אשר שכרו ייגזר בדרך כלל מגובה הפיצויים.

שאלות בנושא תביעות נזיקין: על מי חלה חובת ההוכחה?

תביעות נזיקין

למידע נוסף על תביעות נזיקין: על מי חלה חובת ההוכחה?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם