מי זכאי לחוק סיעוד? אלה הקריטריונים

בנוף הבריאות, המטופלים הם מוקד תשומת הלב, והבטחת רווחתם היא המטרה העיקרית. בין סוגי המטופלים השונים יש גם חולים סיעודיים, שכל אחד מהם דורש תשומת לב ייחודית בהתאם למצבו ולאתגרים שעמם הוא מתמודד. מי נחשב לחולה סיעודי ועל פי חוק זכאי להטבות שונות? על כך בפירוט במאמר שלפניכם.

מיהו חולה סיעודי?

חולה סיעודי הוא אדם המחפש שירותי בריאות ודורש טיפול, ניטור ותמיכה לטווח ארוך מבני משפחה או מאנשי מקצוע סיעודיים. לחולים אלו יש לעיתים קרובות מחלות כרוניות, מוגבלויות או מצבים רפואיים מורכבים הדורשים תשומת לב עקבית כדי לנהל את בריאותם ביעילות. מטופלים סיעודיים עשויים לכלול אנשים מכל הגילאים, מתינוקות ועד קשישים, והטיפול בהם עשוי להינתן במסגרות שונות כגון בתי חולים, מרפאות, בתי אבות, או אפילו בביתם.

על פי ההגדרה המשפטית, חולה סיעודי הוא אדם הזקוק לעזרת הזולת בכל הנוגע לביצוע פעולות יומיומיות, או אדם הסובל מירידה קוגניטיבית המונעת ממנו לדאוג לעצמו ולנהל שגרת חיים עצמאית. כיום, החוק בישראל מסייע לאנשים סיעודיים שיצאו לפנסיה באמצעות גמלת סיעוד מביטוח לאומי.

מהי גמלת סיעוד?

גמלת סיעוד היא מעין הטבה מביטוח לאומי והיא מוענקת לכל קשיש שגר בביתו אך תלוי לחלוטין באדם אחר כדי לבצע פעולות יומיומיות כמו לאכול, להתלבש, להתרחץ וכו'. נוסף על כך, את הגמלה יקבלו אנשים שהירידה בתפקוד הקוגניטיבי שלהם לא מאפשרת להם לדאוג לעצמם או שהישארותם לבדם אפילו מסכנת אותם, כמו למשל חולי אלצהיימר. גובה הגמלה מביטוח לאומי נחלק לשש רמות שונות, כאשר בדיקת כשירות היא זו המעריכה וקובעת לאיזו רמה כל מבקש זכאי.

התנאים לקבלת הקצבה

לפי המוסד לביטוח לאומי, קיימים חמישה תנאים לקבלת גמלת סיעוד – רק אם מבקש הקצבה עומד בכל התנאים, הוא זכאי לקבלת גמלה. התנאים הם:

  • גיל ותושבות – גמלת סיעוד ניתנת רק לתושבי ישראל אשר הגיעו לגיל פנסיה.
  • הכנסות – גובה הגמלה נקבעת על פי גובה ההכנסה ולכן יש לעמוד במבחן הכנסות (הכולל את ההכנסה של שני בני הזוג המתגוררים בבית).
  • מידת התלות בזולת – מידת התלות בזולת נקבעת באמצעות מבחן ADL להערכת כשירות רפואית. מבחן זה מבוצע בידי אחות או רופא מטעם הביטוח הלאומי והוא בוחן את רמת התלות של מבקש הגמלה באחרים בעת ביצוע פעולות יומיומית כמו אכילה, רחצה, שליטה על סוגרים, לבוש ועוד.
  • מגורים – זכאים לגמלה רק אנשים המתגוררים בביתם או בדיור מוגן. אם למשל מדובר בחולים המאושפזים במחלקות סיעודיות, הם אינם זכאים לגמלה.
  • אי קבלת גמלה סיעודית אחרת מגורם ממשלתי – אם מבקש הגמלה כבר מקבל גמלה סיעודית אחרת מגורם ממשלתי, הוא אינו זכאי לקצבה.

מה מקבלים בגמלת סיעוד?

ההטבה המוענקת בגמלת הסיעוד נקבעת בהתאם לרמה שנקבעת למטופל. באופן כללי, את הקצבה אפשר לקבל כסכום כסף או להמירו באופן חלקי לשעות טיפול. אנשים המעסיקים מטפלת סיעודית לכל הסיוע הנדרש יכולים לקבל את הגמלה במלואה בתנאי שהעסקת המטפלת נעשית לאורך שישה ימים בשבוע ולפחות 12 שעות ביום, ובתנאי שהמטפלת אינה בת משפחה והיא מועסקת בשכר בהתאם לחוזה.

לסיכום,

לצערנו קשישים רבים זקוקים לעזרה בפעולות יומיומיות, והם בדרך כלל מלווים במטפל או בבן משפחה שעוזר להם. גמלת סיעוד היא בלי ספק סיוע חשוב ביותר שמדינת ישראל מעניקה לאזרחים אלה, ואנחנו מקווים שהמאמר לעיל עזר לכם להבין מעט טוב יותר מי זכאי לגמלה זו. רק בריאות ואריכות ימים!

שאלות בנושא מי זכאי לחוק סיעוד? אלה הקריטריונים

למידע נוסף על מי זכאי לחוק סיעוד? אלה הקריטריונים

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם