זכויות יוצרים הן נושא מורכב שחשוב להכיר, במיוחד בעידן הטכנולוגי והמהיר שבו אנחנו חיים היום. חלק די גדול מהתוכן והיצירה נמצא היום באינטרנט, ועובדה זו מעלה שאלות רבות לגבי תחולת החוק, הגנה על זכויות ותביעות בגין הפרה. בואו נדבר על ההיבטים השונים של זכויות יוצרים באינטרנט.
חוק זכויות יוצרים והשפעתו על האינטרנט
בשנת 2007 נכנס לתוקף חוק זכויות יוצרים חדש בישראל, שהחליף את החוק הקודם משנת 1911. מטרת החוק להסדיר את הזכויות של יוצרים על יצירותיהם ולאזן זאת אל מול האינטרס של הציבור:
עיקרי חוק זכויות יוצרים, התשס"ז-2007
החוק מגדיר זכות יוצרים בתור זכות הקניין הבלעדית של היוצר ביצירתו. הזכות מוקנית ליוצר באופן אוטומטי עם יצירת היצירה, וכוללת שליטה על שימוש, על העתקה, על עריכה, על הפצה ועל תרגום של היצירה. תוקף הזכות הוא כל חיי היוצר, ועוד 70 שנים לאחר מותו. החוק מאפשר שימוש הוגן ביצירות לצרכים כמו לימוד, מחקר, דיווח עיתונאי ועוד, בתנאים מסוימים.
יצירה מקורית ויצירה נגזרת
החוק מבדיל בין יצירה מקורית, שנוצרה באופן עצמאי על ידי היוצר, לבין יצירה נגזרת – המבוססת על יצירה קיימת אחרת. היוצר של יצירה מקורית מחזיק בכל הזכויות עליה. לעומת זאת, ביצירה נגזרת זכויות היוצר מוגבלות ומשותפות עם בעל הזכויות ביצירה המקורית. שימוש ביצירה מוגנת ליצירת יצירה נגזרת דורש את רשות בעל הזכויות.
זכויות יוצרים באינטרנט
כמעט כל סוגי התוכן והיצירה המופיעים באתרי אינטרנט מוגנים תחת חוק זכויות יוצרים. הדבר כולל טקסטים, תמונות, וידאו, קוד האתר ועוד. גם מבנה ועיצוב האתר עצמו יכולים להיחשב ליצירה מוגנת. לכן בעת בניית אתרים לעורכי דין או ללקוחות אחרים, חשוב להקפיד על שימוש בתכנים מקוריים או בתכנים שנרכשו כדין.
זכויות יוצרים על תמונות ועל תכנים אחרים באינטרנט
תמונות הן אחד מסוגי התוכן הנפוצים ביותר ברשת האינטרנט, כך שזה לא מקרי שיש לא מעט שאלות זכויות יוצרים עליהן. בואו נבין מה צריך לדעת:
האם שימוש בתמונות ברשת הוא תמיד חינם?
התשובה היא ממש לא. ברירת המחדל היא שכל תמונה שמישהו יצר מוגנת בזכויות יוצרים השייכות לבעליה. לכן שימוש בתמונות של אחרים ללא רשות מהווה הפרה של זכויות יוצרים, אלא אם מדובר בשימוש הוגן או שהתמונה נמצאת ברישיון שימוש חופשי כמו Creative Commons. קיימים אתרים המציעים תמונות לשימוש חופשי, אך יש לוודא זאת מראש.
איך להגן על זכויות יוצרים של תמונות באינטרנט?
הדרך הטובה ביותר להגן על זכויות היוצרים בתמונות שלנו היא לסמן אותן בצורה ברורה, למשל על ידי הוספת סימן זכויות יוצרים (©) עם שם היוצר/החברה ושנת היצירה. כדאי גם להטמיע מידע על זכויות היוצרים בקובץ התמונה עצמו (Metadata). בנוסף, מומלץ להשתמש בכלים טכנולוגים המקשים על העתקה או על הורדה של התמונות מהאתר.
מתי מותר לעשות שימוש ביצירות של אחרים ברשת?
החוק מתיר שימוש הוגן ביצירות לצורך ביקורת, סאטירה, דיווח עיתונאי, מחקר ולימוד פרטי. במקרים אלו ניתן לצטט או להציג חלקים מהיצירה גם ללא רשות מפורשת, תוך מתן קרדיט ליוצר המקורי. כל מקרה נבחן לגופו בהתאם למטרת השימוש והיקפו. שימוש מסחרי ביצירות לרוב לא ייחשב כשימוש הוגן. לגבי סוגי תוכן אחרים כמו טקסט או וידאו – אותם עקרונות חלים, ויש לברר לגבי רישיון השימוש או לקבל אישור לפני שימוש. אם ההתמחות שלכם היא בניית אתר לעורך דין, לנגר או לכל בעל מקצוע אחר – חשוב להכיר את כל הדקויות כדי לא להיחשף לתביעות פוטנציאליות.
טיפים לשמירה על זכויות יוצרים ברשת
אינטרנט מציב לא מעט אתגרים בכל הנוגע לזכויות יוצרים. הינה כמה עקרונות וטיפים שיעזרו לנו לשמור על הזכויות שלנו ולהימנע מהפרה של זכויות של אחרים:
כללי אצבע להימנעות מהפרת זכויות ברשת
הכלל הבסיסי הוא כזה: אם לא יצרתם את התוכן בעצמכם, בדקו היטב לפני שאתם מעתיקים אותו או משתמשים בו. גם אם התוכן מופיע ברשת, אין זה אומר שהשימוש בו חופשי. חפשו אינדיקציות לגבי מקור התוכן ובעל הזכויות בו. אם יש ספק, צרו איתו קשר ובקשו רשות באופן מפורש. שימוש לא מורשה בתכנים של אחרים, גם אם הוא לא בזדון, עדיין מהווה הפרה ועלול לחשוף אתכם לתביעה.
איך לאכוף את זכויות היוצרים שלכם בתור הבעלים?
אם גיליתם שמישהו עושה שימוש לא חוקי ביצירה שלכם, צרו איתו קשר ודרשו להסיר את התוכן. במקביל שלחו הודעת "הסר תוכן" (Take Down Notice) לספק האינטרנט או לפלטפורמת התוכן. אם מדובר בהפרה מהותית ניתן לפנות לעו"ד ולשקול להגיש תביעה. חשוב גם לעקוב ולזהות הפרות עתידיות על ידי חיפוש תקופתי של התכנים שלכם ברשת.
חשיבות הרישום וסימון זכויות היוצרים
כדי לחזק את ההגנה על זכויות היוצרים מומלץ לרשום אותן במרשם הרשמי של הרשות לפטנטים, מדגמים וסימני מסחר. אומנם הרישום אינו מעניק את הזכות, אך הוא מהווה ראיה לכאורה לבעלות עליה. כמו כן, חשוב לסמן את היצירות עם סמל זכויות היוצרים ©, שם היוצר ושנת היצירה. זוהי התראה ברורה לכל משתמש פוטנציאלי.
לסיכום
נושא זכויות היוצרים על תמונות ועל תכנים הוא קריטי, ושימוש לא חוקי בתכנים של אחרים עלול לחשוף את המשתמש לתביעות. מנגד חשוב להכיר ולאכוף את הזכויות על התכנים המקוריים של האתר ולמנוע מאחרים להעתיק אותם ללא רשות. אם אתם עוסקים בבניית אתרים או בכל תחום אחר שכרוך ביצירת תכנים מקוונים, חשוב להכיר את חוק זכויות יוצרים ואת יישומו באינטרנט. שמירה על הזכויות והימנעות מהפרה הם אינטרס משותף של כל המשתמשים ברשת, שמטרתו לאפשר סביבת יצירה והפצה הוגנת לכולם.