בשנים האחרונות אנו עדים לזינוק במספר התביעות בעקבות רשלנות רפואית. עם זאת, חשוב לדעת כי מדובר בתביעה מורכבת הדורשת גם ויתור על חיסון רפואי. מהו ומדוע הוויתור על החיסון מהווה חלק בלתי נפרד מהליך התביעה? על כך – במדריך הבא.
רשלנות רפואית: תביעה מורכבת להוכחה
על פי רוב, תביעות בתחום של רשלנות רפואית בעקבות רשלנות לכאורה מצד הצוות המטפל נמשכת שנים רבות, וזאת בשל הצורך המהותי לבצע בדיקה יסודית טרם הגשת התביעה. במסגרת הבדיקה אותה נדרש לבצע אל מול עורך דין המתמחה בתחום, אתם כמטופלים נדרשים לוותר על החיסון הרפואי המגיע לכל מטופל. חיסון רפואי הוא למעשה כלל ראייתי המאפשר למטפל שלא למסור ראיות בנוגע לאדם שעבר טיפול רפואי, מתוך שמירה על פרטיותו. מדובר בסודיות פרטים שהתגלו במסגרת הטיפול או לפניו, כאשר מדובר בזכות השמורה לכל מטופל – בין אם מדובר בטיפול אותו קיבלתם בקופת החולים או בבית החולים. במקרים של רשלנות רפואית בית המשפט עשוי לדרוש את ויתור החיסון לשם עשיית צדק ובחינה כי אכן התרחש מקרה של רשלנות, ועל כן חשוב לדעת כי במידה ואתם עתידים להגיש תביעה – סביר מאוד להניח כי תידרשו לוותר על החיסון או תידרשו לעשות זאת מטעם עורך הדין או בית המשפט, לטובת ביסוס כתב התביעה. מדובר בתביעה מורכבת הדורשת מכם לא מעט סבלנות כמו גם הבנה כי אתם תידרשו לבצע צעדים שונים כמו למשל ויתור על החיסון, כל זאת מתוך מטרה להוכיח כי אכן ישנו קשר בין הטיפול לבין הנזק ובעקבות כך לקבל פיצוי. כל מה שצריך לדעת על הנושא הוא שבסופו של דבר במידה ותבצעו את הליך התביעה בצורה מסודרת ועם שימת דגש על סיוע מצד רופאים מומחים, תוכלו להוכיח בפני בית המשפט את עצם הרשלנות, ולקבל את הפיצוי המגיע לכם כחוק.
מדוע נדרש לוותר על החיסיון הרפואי בזמן הגשת תביעה?
תביעות רשלנות רפואית הן תביעות בתחום הנזיקין. על מנת להוכיח כי אכן הצוות הרפואי (בין אם מדובר ברופא או בצוות כמו אחיות וסיעוד) חרג מהסטנדרט הרפואי המקובל ובהתאם לכך נגרם נזק, נדרש מכם כתובעים להוכיח בפני בית המשפט כי אכן הרופא התרשל בתפקידו. על מנת להוכיח את הטענה התיק הרפואי אשר נחשב לחסוי בעקבות החיסיון עובר לידיו של מומחה רפואי באותו תחום טיפולי שבמסגרתו מוגשת התביעה, מתוך מטרה לספק חוות דעת התומכת בטענה כי אכן הצוות הרפואי התרשל בתפקידו. מאחר ומדובר בתחום רחב הכולל מגוון רחב של מצבים רפואיים – החל מאבחון שגוי ועד לידה של תינוק עם מום. מאחר וחלה תקופת התיישנות של עד 7 שנים להגשת התביעה, חשוב מאוד להקדים ולבצע איסוף של החומר הרפואי הרלוונטי מתוך מטרה לגבש את כתב התביעה תוך ידיעה כי בעקבות איסוף המידע, תאלצו לוותר על החיסון הרפואי.
דגשים לניהול תביעת רשלנות
על מנת להוכיח בפני בית המשפט כי אכן הנזק שנגרם נוצר כתוצאה מטיפול רשלני, יש להקפיד על איסוף של החומר הרפואי הכולל תיעוד של ההליכים הרפואיים. ע"פ חוק זכויות הרופא כל טיפול מתועד ע"י הצוות, ולכן יש לכם כמטופלים זכות לדרוש את העתקים של הרשומות הרפואית. באמצעות ליווי מצד עורך דין המתמחה בתחום תוכלו לגבש את כתב התביעה לבית המשפט בתוספת של חוות דעת רפואית המבוססת על אותן רשומות, ועל כן איסוף החומרים בהקדם האפשרי מהווה חלק בלתי נפרד מהיכולת שלכם כנפגעים לקבל פיצוי, כאשר גובה הפיצוי נקבע בהתאם לראשי נזק.
לסיכום, היכולת שלכם כמטופלים לקבל מיצוי זכויות מלא בדמות פיצוי כספי טומן בחובו לא מעט אתגרים משפטיים אך גם רגשיים, בשל הוויתור על חיסון רפואי. זכרו כי ללא ויתור על החיסון תתקשו מאוד לנהל את התביעה, וסביר להניח כי היא תידחה על הסף. על כן, יש לקחת זאת בחשבון לפני הגשת התביעה.